Gülseren Delibaş

1953’te Malatya’da doğdu. İlkokulu 4. sınıfa kadar Ankara Atatürk İlkokulu’nda okudu. Babasının işi dolayısıyla İzmit’e taşındılar. Dördüncü ve beşinci sınıfı Derince (bugünkü Turgut Reis) İlkokulu’nda, sonra ortaokulu İnkılap Ortaokulu’nda tamamladı.
İzmit Lisesi’nden mezun olduktan sonra Bursa Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Kocaeli’nin merkez okullarından sırasıyla İzmit Akşam Ortaokulu, Gündoğdu Ortaokulu, Mehmet Akif Ortaokulu, Derince Lisesi ve Derince Piri Reis Ortaokulu’nda Türkçe ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Uzuntarla Ali Güneri Ortaokulu’nda yaptığı müdür yardımcılığı görevinin ardından 1997 yılında emekli oldu.
Daha sonra emekli öğretmen olarak on iki yıl ortaokul ve liselerde Türkçe, Edebiyat ve İngilizce derslerine girdi. Ayrıca kamu yararına görev yapan çeşitli derneklerin yönetim kurullarında gönüllü olarak çalıştı, projeler hazırladı.
Otuz iki yıl Kocaeli temsilciliğini yürüttüğü Öğretmen Dünyası Dergisi‘nin AYDA BİR KİTAP OKUMA PROJESİ kapsamında dört yıl İzmit Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayıyla ilköğretim okullarında söyleşiler yaptı. Gazete ve dergilerde anı, deneme, makale, röportaj, çocuk öyküleri ile şiirleri yayımlandı. Halen birkaç dergi ve gazetede düzyazı ile şiirlerine yer verilmektedir. Bazı antolojilerde eserleri yer almıştır. Basılmış yirmi altı kitabı bulunmaktadır. Şiir ve düzyazı çalışmaları devam etmektedir.
İki çocuk annesi ve bir torun sahibidir.
📖
Kimdir?
Malatya doğumludur. İlkokul 4. sınıfa kadar Ankara’da okudu. Eğitimine, Kocaeli’deki Derince İlkokulu’nda devam etti. İnkılâp Ortaokulu’nu bitirdikten sonra ardından İzmit Lisesi’ne kaydını yaptırdı. Mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü’nde bir dönem eğitim aldıktan sonra öğrenci olayları dolayısıyla kaydını dondurdu. İzmit Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kültür servisinde beş yıl memur olarak çalıştıktan sonra 1979’da Bursa Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
🍎
Çalışma Hayatı
- İzmit Akşam Ortaokulu (1978-1979 | Türkçe, Güzel Konuşma Yazma ve İngilizce)
- Gündoğdu Ortaokulu (1980- 1986 | Türkçe, Güzel Konuşma Yazma ve İngilizce)
- Mehmet Akif Ortaokulu (1986- 1988 | Türkçe, Güzel Konuşma Yazma ve İngilizce)
- Derince Lisesi (1988- 199 | Türkçe, Güzel Konuşma Yazma ve İngilizce1)
- Piri Reis İlköğretim Okulu (1991- 1994 | Türkçe, Güzel Konuşma Yazma ve İngilizce)
- Uzuntarla Ali Güneri Ortaokulu’nda Müdür Yardımcılığının yanı sıra İngilizce derslerine girdi. 1997 de emekli oldu. (1994- 1997)
- Emekliliği süresinde (2001-2011) yılları arasında ücretli Türkçe ve İngilizce öğretmenliğini sürdürmüştür.
🌟
Bazı Üyelikler
- ÇYDD Kocaeli Şubesi ‘de fahri üyelik (1995- 1997) yaptığı dönemde Yaz Okullarında İngilizce Derslerine girmiştir.
- ÇYDD Kocaeli Şubesi üyesi (1997- Halen devam etmektedir.)
Not: ÇYDD’nin Yönetim Kurulu üyeliğini dört dönem (1997-2005) sürdürmüştür. Yedi dönem de Eğitim Komisyonu Başkanlığını üstlenmiştir. - ADD Kocaeli Şubesi üyesi (1999- Halen devam etmektedir.)
- ADD İzmit Şubesi üyesi (2017- Halen devam etmektedir.)
- DSP Kocaeli Şubesi üyesi (1997-2000)
- CHP Kocaeli üyesi ( 2001-Halen devam etmektedir. )
- UED Ankara (Ulusal Eğitim Derneği Genel Merkezi)’nin kurucu üyesidir. (2003- Halen devam etmektedir.)
- UED Kocaeli Şube Kurucu Başkanı (2004-2019) Beş dönem şube başkanlığı, üç dönem de yönetim kurulu üyeliği vardır.
- KEREM -Kocaeli Eğitilebilir Rehabilitasyon Merkezi (2000-2004) Yönetim Kurul Üyeliği.
- Aydili Şiir Topluluğu -Kocaeli (2013-2017)
- Eylül Fanzini Şiir Topluluğu- Kocaeli (2018-2020)
- BAYŞAD Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği (2016- Halen devam etmektedir.)
- KOŞYAD Kocaeli Yazarlar ve Şairler Derneği (2017- Halen devam etmektedir.)
📜
Aldığı Bazı Görev ve Yetkiler
- Millî Eğitim Müdürlüğünde, okullar arasında düzenlenen şiir, öykü ve anı yarışmalarında iki dönem jüri üyeliği yapmıştır. (1986-1990)
- Derince Lisesi ve Piri Reis İlköğretim Okulu’nda görev yaparken Öğretmen Sendikası Eğit-Sen’in okul temsilciliğini (1988- 1997) yürüttü.
- Öğretmen Dünyası Dergisi’nin (1991 – 2019) yılları arasında Kocaeli Temsilciliğini yaptı.
- 1995-1996 öğretim yılında Kocaeli Üniversitesi’nin Eğitim Bilimleri Bölümü’nde Yüksek Lisans Programına katılmıştır. Ertesi sene bölüm kapandığından tamamlayamamıştır.
- Eğitim-Sen’de eğitim programlarıyla ilgili araştırma yaparak (1994- 1996) rapor hazırlamış; bu rapor Millî Eğitim Bakanlığına gönderilmiştir.
- İzmit ÇYDD adına KYÖD Radyo’da (2000-2002) yılları arasında haftada bir gün “Çağdaş Pencereden Sesleniş” adlı eğitim programını yürütmüştür.
- 17 Ağustos 1999 Depremi nedeniyle (Ağustos -Kasım) ayları arasında ÇYDD -Ordu iş birliğiyle kurulan eğitim çadırlarında görev almıştır.
- Bu yıllarda üç ayda bir çıkartılan ‘Çağdaş Türkiye’nin Gelecek Güvencesi Dergisi ’nin yazı işleri müdürlüğünü üstlenmiştir. Yine dernekte basın ve eğitim komisyonu başkanlıkları da yapmıştır.
- 2001-2003 yılları arasında Öğretmen Dünyası Dergisi’nin “Ayda Bir Kitap Okuma” projesini yürütmüştür. Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteğiyle; ilköğretim öğrencilerine kitap okuma sevgisini kazandırmak amacıyla okulların salonlarında öğrencilerle buluşarak söyleşi yapmıştır. Ayrıca Öğretmen Dünyası Dergisi’nde anı, makale ve denemeleri yer almıştır.
- 1997-2000 yılları arasında ikamet ettiği Uzuntarla Beldesinde DSP’den belde başkanlığına getirilmiştir.
- 2001-2004 yılları arasında, İzmit ilçesinde CHP’nin Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanlığını yürüterek seçim döneminde eğitim çalışmaları yapmıştır.
- 2003’te Ankara’da kurulan Ulusal Eğitim Derneği’nin kurucu üyesidir. 2004’te Kocaeli Şubesini açarak dernek başkanlığını 2013 yılına kadar yürütmüş olup yönetim kurulu görevi birkaç sene daha devam etmiştir. Ulusal Eğitim Derneği çalışmalarında, yönetim olarak eğitim konusuyla ilgili yerel basına birçok basın açıklaması hazırlayarak Kocaeli’ndeki eğitim sorunları masaya yatırılmıştır. Ayrıca çözüm önerileri de sunulmuştur. Bu projeler (2006- 2008) yılları arasında İzmit Belediye Meclisi’ne verilmiştir. Yaşama geçen en önemli proje ise “Tabela Kirliliği, Dil Kirliliği” projesidir.
- ADD Kocaeli Şubesi’nin üyesi olarak ( 2006-2016) yılları arasında her hafta başında dernekte yapılan toplantılara ve etkinliklere katılarak katkı sunmuştur.
- Kocaeli’nde faaliyet gösteren TSM korolarında (Belediye, ÇYDD ve Kültür Müdürlüğüne ait olan TSM korolarında) 2006-2011 yılları arasında kolist olarak çalışmalara katılım sağlamıştır.
- Kocaeli Demokrat Gazetesi’nin haftada bir çıkan Pazar ekinde 2006-2009 yılları arasında, “Sözün Özü” başlıklı köşesinde, güncel ve eğitim konulu makale, deneme ve röportajları yayımlanmıştır. Özgür Kocaeli Gazetesi’nde ve Değişim Dergisi’nde de şiir ve eğitimle ilgili yazıları çıkmıştır.
- Şiirleri, gençlik ve çocuk öyküleri Güncel Edebiyat, İmece ve Tmolos dergilerinde yer almaktadır.
- Magazin Haber ve Yeni Ulus internet gazetelerinde köşe yazıları yazmaktadır.
- A.g.e ve A.g.e çocuk dergilerinde aylık öykü, deneme ve şiirleri yayımlanmaktadır.
📚
Yayımladığı Kitaplar
- 2015 yılında Öğretmen Dünyası Yayınlarından ilk iki çocuk kitabı “Alya’nın Kardan Adamı” ve “Alya Düşler Dünyasında” kitap raflarında yerini almıştır. Kültür Bakanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin satın almasıyla tükenmiş aynı yıl ikinci baskısı yapılmıştır.
- 2016 yılında Yiğit Öyküleri Serisi; “Yiğit’in Bulutlarla Yolculuğu“, “Yiğit’in Öcük ile Böcüğü“, “Yiğit’in Sevimli Cimcimesi” ve “Yiğit İzci Kampında” adları ile Öğretmen Dünyası Yayınları’ndan çıkmıştır.
- 2016 yılında üç çocuk kitabı “Pırtık ile Tırtık” , “Teoman’ın Akordeonu” ve “Yaşama Sevincinin Zaferi” ile iki gençlik kitabı “Sevginin Sihirli Gücü” ve “Kimliğimi Çalamazsın” Yılmaz Matbaa tarafından basılmıştır.
- Temmuz 2017’de “İlkokullar için Şiirlerle Atatürk ve Kurtuluş Savaşı” ile “Gençler için Atatürk ve Nutuk” adlı iki kitap Öztepe Matbaa tarafından basılmıştır.
- Yine aynı yıl Öztepe Matbaacılık tarafından basılan “Yumaklaşan Yaşam” adlı romanı raflarda yerini almıştır.
- 2018’de “Firarda Çocukluk” adlı ilk şiir kitabı Ekinoks Yayınevi tarafından basılmıştır
- 2019’da Alya Serisi güncellenerek dört kitaba dönüştürülüp üçüncü baskısı Öztepe Matbaa tarafından yayımlanmıştır.
- 2020 yılının başında “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı” kitabının ikinci baskısı Öztepe Matbaası tarafından basılmıştır.
- Aynı yıl yazar; Bilmeceler ve Fıkralar derleyerek öğrencileri eğitirken eğlendirmeyi hedefleyen “Bilmeceler ve Bulmacalar” ile “Hep Güldüren Fıkralar” adlı iki kitabını da Öztepe Matbaacılıkta bastırmıştır.
- 2020 yılının sonunda ise “Gençler İçin Nutuk ve Atatürk” kitabı güncellenmiş ve ikinci baskısı Öztepe Matbaacılıktan çıkmıştır.
- 2021’de Kocaeli’nin tarihi ve kültürel varlıklarını, çocuklara tanıtmak amacıyla yazarın hazırladığı “Pişmaniye Molası Öyküler” de Öztepe Matbaacılık tarafından basılmıştır.
- 2024, Ekim’de “Türkan Saylan Zemheri Ayazında Kış Güneşi” adlı tanıtım-anı kitabı raflarda yerini almıştır.
- 1998’den beri ilköğretim okullarında “Kitap Okumanın Önemi” konulu söyleşiler yapmaktadır. Çocuk öyküleri ve şiir çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca kitap fuarlarına katılmaktadır.
- Düzyazı ve şiir çalışmaları da devam etmektedir.
🎤